New York Town-based architecture office environment Schissel Montgomery has done a minimalist renovation of a 3-bed room condominium in the Park Slope neighbourhood.


Named Wendy’s, the studio decluttered the 1,300-square-foot (120-sq.-metres) apartment’s dwelling spaces to generate “a quiet, generous track record for artwork and lifetime”.

Schissel Montgomery Architects also converted one particular of the bedrooms experiencing the road into a study.

The kitchen area employs only decreased cupboards to create a perception of openness

The renovation centres close to a new kitchen, which is partly open to the residing and eating area. Previously, these two locations have been individual.“The intervention focuses on making connections in between the shared areas of the apartment and selectively taking away elements accreted in excess of time,” explained the studio.

Brooklyn apartment living room with minimalist furniture
A crucial shift was to declutter the apartment’s residing place

A new banquette along the wall integrates storage beneath the seat though consolidating the beforehand different spaces.

At the conclude of a corridor, the studio repurposed an current bed room to develop a research for the proprietor. Home furniture alternatives listed here contain a desk by midcentury designer Eileen Gray and a Barcelona Daybed by Ludwig Mies van der Rohe.

Since the condominium is at street amount, Schissel Montgomery created sheer material curtains to cover the base part of the home windows.

This presents residents additional privacy, even though nonetheless admitting mild into the room.

Office with Mies van der Rohe Barcelona daybed
The new analyze occupies a previous bedroom at the considerably end of the apartment

The task has a restrained palette with light wood flooring, white painted walls and selectively curated furnishings and artwork.

“The intervention focuses on creating connections between the shared areas of the apartment and selectively removing components accreted more than time,” Schissel Montgomery explained.

Brooklyn apartment foyer with built-in closets
The entrance features a comprehensive-top mirror and designed-in storage

Personalized information involve a handmade concrete enclosure to shield the building’s steam pipe.

It is manufactured of stacked, textured cylinders that resemble a classical column’s fluting motif.

Brooklyn kitchen dining table with custom pipe cover
Personalized details involve a concrete sleeve to go over the building’s steam pipe

An additional extra at the apartment’s entrance is a ground-to-ceiling mirror that was to expand the place and provides far more light-weight to a darker spot of the condominium.

“The intervention uses painted surfaces, whitewashed flooring and window sheers to maximise bounced gentle in the house,” explained Schissel Montgomery.

Renovated Brooklyn apartment with custom classical details
The pipe enclosure nods to related classical columns seen from in just the apartment

These pipes are left exposed in lots of New York City residences and can turn out to be so incredibly hot that they are harmful to citizens, in addition to getting ugly.

Schissel Montgomery was recognized in 2019 and is led by two graduates of Columbia University’s architecture school, Michael Schissel and Talene Montgomery.

Other apartment renovations in the Brooklyn place incorporate a townhouse by GRT Architects that is loaded with eclectic art objects and a monochrome interior renovation by local company Arnold Studio.

Pictures is by Daniel Terna.


Task credits:

Architect: Schissel Montgomery Architects
Building: WK Renovation