This family members household in Quebec is modelled on the region’s vernacular architecture and was built to Passive Home specifications of electrical power effectiveness.


Canadian architecture agency L’Abri and contractor Construction Rocket collaborated intently on the generation of the Saltbox Passive Dwelling, the major home for a family of 4.

Saltbox Passive Household nestles into a slope in the vicinity of Bremont, Quebec

Situated on the southern flank of Mont Gale in Bromont, in the Japanese Townships, the 3,100-square-foot home is created over 3 levels into the sloping 2.5-acre web page.

The project reached LEED Platinum and PHIUS 2018+ certifications, getting to be the 3rd dwelling in Quebec to get hold of Passive Dwelling certification.

View of the house from the driveway
The dwelling is break up over a few levels, the cheapest of which is partly buried

Passivhaus, as it can be also identified, is a significant-effectiveness constructing typical that originated in Germany three a long time back.

Qualifying buildings are extremely power effective and sustainable, attaining heating and cooling vitality financial savings of about 80 per cent.

“The simple ideas of the normal are easy: a extremely insulated and extremely airtight envelope, top-quality warmth restoration of the mechanical ventilation technique and a style which optimises the orientation and sizing of openings to market passive heating of the making,” claimed L’Abri.

Entrance corridor looking towards the living room
The entrance on the center degree potential customers into a double-peak residing space

This home was developed to reference the region’s historic saltbox-type residences, which originated in 17th-century New England and are nevertheless prevalent in this element of Canada.

Located in a meadow surrounded by safeguarded woodland, the home is laid out in a L-form and has various roof models in excess of its perpendicular arms.

Large dining room windows
Massive windows in the eating room offer you sights of meadows and woodland

“The character of the web site and the community vernacular architecture prompted us to switch to a historical type,” claimed the studio.

“With a gable roof on the major section and one pitch roof on the lessen segment, this colonial style can take its name from the lidded containers where by salt was the moment stored above the fireside to hold it dry.”

Forest view framed through dining room window
Picket home furniture adds visual heat to the white interiors

Nestled into the slope, the property faces south to help passive photo voltaic heating and make the most of sights.

Retaining partitions manufactured from excavated stone are partly hidden by the landscape, as is a basement garage that only appears on the strategy up the gravel driveway.

The floor-floor entrance is marked by a panel of burned cedar cladding – a stark distinction to the relaxation of the white wood-confronted exterior.

The lobby sales opportunities by means of to a central double-height room that the architects explain as the coronary heart of the household.

Kitchen with mezzanine space above
The kitchen is component of a central main that is topped with a mezzanine office environment place

Occupying the southern wing of the L, this room contains the kitchen area, dwelling and eating locations, bathed in mild from big windows on 3 sides.

A pantry is tucked behind the kitchen area, which is topped by a mezzanine office accessed from the stage above, even though a media home and guest home join a toilet and laundry in the other wing.

Bedroom window with misty view
Bed room home windows are smaller to cut down heat loss

The pocket of outside room formed by the building’s form is accessed from the two wings and included by a wood pergola, shading an al fresco dining place and passively regulating the inner temperature.

Upstairs, 3 bedrooms and two bathrooms are lined up below the gabled steel roof, related by a corridor on a single aspect.

Upstairs corridor
The upstairs corridor connects three bedrooms and two bogs

Thin window bands in the children’s rooms frame forest sights and minimise warmth reduction on the northern facade.

The bulk of the rooms have white partitions, black window frames and polished concrete flooring. Wood furniture, kitchen fixtures, stair treads and bannisters include touches of visible warmth.

White wood exterior with burnt cedar panel
A blackened cedar panel marks the entrance on the white-painted exterior

The architects and contractor worked with a expert from PHIUS, North America’s premier Passive Household Certification, throughout the design and building of the residence.

Decisions have been analyzed using an energy product, informing the decision of a double-stud structure for higher than-ground walls and triple-glazed UPVC windows.

House seen from the driveway
The dwelling was built to Passive Dwelling criteria of electrical power efficiency

Wooden siding and cellulose insulation also helped to lower the building’s carbon footprint.

“This practical experience verified to us that a constructing can be equally aesthetic, in harmony with its ecosystem and extremely efficient,” said L’Abri.

Saltbox Passive House viewed from the street
The design and style is modelled on the region’s rural vernacular architecture

Even though it originated in Germany, Passivhaus has received traction in North The usa as a regular for numerous houses and other forms of properties.

Just lately done illustrations involve a cidery in New York’s Catskills Mountains, a townhouse in Brooklyn, and a residence made by college students in South Dakota.

The world’s tallest Passivhaus setting up is also prepared to be created in Vancouver.

The images is by Raphaël Thibodeau.


Project credits:

Architects: L’Abri
Architecture group: Francis M Labrecque, Jérôme Codère, Vincent Pasquier, Antoine Mathys
Contractor: Building Rocket
PHIUS advisor: Sarah Cobb